Nyheter

Sida 1 av 6  > >>

Förlåt! [Mer]
Skrivet av: Ola, okt 30, 2020
Covidpandemin fortsätter [Mer]
Skrivet av: Ola, okt 30, 2020
Hjärnblödning [Mer]
Skrivet av: Ola, okt 30, 2020
Coronaviruset [Mer]
Skrivet av: Ola, okt 30, 2020
 

Vad har hänt

Strokeföreningen på teater
Förväntan var stor den 10:e november, då 55 medlemmar anmält sig att bevista Dario Fo´s komedi "Alla tjuvar  stjäl inte", Södra Bergslagens Strokeförening hade köpt in en föreställning och medlemmarna bjöds på inträdesavgiften. Det gällde att de intresserade anmälde sig så fort programmet kommit ut, eftersom antalet sittplatser var begränsat.

Föreställningen var mycket underhållande och regissören Helena Nygårds hade verkligen lyckats få en ny variant på det gamla temat, där deltagarna byter partners med varandra, ofta helt ovetandes. Snabba repliker lockade fram många skratt. Misstag är ju ofta roliga, när andra gör dem. Den proffesionelle tjuven fick konkurrens. Det 6:e budordet: Du skall inte begå äktenskapsbrott och det 7:e budordet Du skall inte stjäla blev brutna hela tiden. Men... allt slutade lyckligt till slut.

Vår lilla teater är en pärla och våra amatörer gör mycket bra ifrån sig.
Vi ser fram mot nästa gång och nästa uppsättning.
Se bilder under Bilder/Teater.

Text: Birgitta Davidsson


STROKEFÖRENING SÖDRA BERGSLAGEN HAR FIRAT 10-ÅRSJUBILEUM

Den 11 juni var vi ett 50-tal medlemmar hälsades välkomna av ordförande Karl-Erik Davidsson på Brukshotellet för, att fira vår förenings 10-åriga tillvaro. Vi åt en god sommartallrik och Rauno Asplund från Virsbo underhöll oss med sång och musik. Många av hans visor hade klurig text och ibland var det rena tungvrickningen han gjorde. Vi fick också sjunga med och Karl-Erik Norman gick upp och hjälpte till när Fagerstas egen nationalsång Lövparksvalsen skulle sjungas.

Ett häfte med klipp från tidningar och andra aktiviteter hade sammanställts av Birgitta Davidsson och Leif Jönsson som de närvarande fick ett ex med sig hem att studera. Där kunde man se att föreningen växt ordentligt under de sista 2 åren, mycket beroende på vår ordförandes flitiga värvning. Drygt 200 medlemmar har han lockat till oss och det har kommit diplom från förbundet för den bedriften. Vårt medlemsantal har ökat näst mest i hela landet under fjolåret i förhållande till befolkningsmängden. Dessutom har föreningen fått en summa från förbundet, som vi hoppas göra något trevligt för medlemmarna av framöver.

 

Text och foto: Birgitta Davidsson

Nationella Strokedagen 2019

Nationella strokedagen firades den den 14 maj med ett 60-tal medlemmar, som lyssnade till sång- och musikgruppen G-klav från Pingstkyrkan. De inledde med 3 sånger och därefter tog läkaren Panteris Clewemar till orda och han arbetar som strokeläkare på Bergslagssjukhuset. Det var mycket intressant att höra honom berätta om Stroke och vad som forskas om detta. Mycket har hänt på den fronten under senare år, men fortfarande är tiden (4½ timme)  från insjuknande till vård det allra viktigaste för att ha en chans att tillfriskna så mycket som möjligt. Alltså gäller tel. 112 direkt. Varje år insjuknar 25 000 i stroke, 10 000 insjuknar därtill i s k TIA, som oftast går över på några timmar, men vård kan behövas i alla fall. Stroke är den 3:e dödligaste sjukdomen och den dyraste vårdkostnaden med 18 miljarder per år. Medelåldern är 75 år. Så tveka inte att ringa!

Hjärtinfarkt, njursvikt och diabetes är riskfaktorer, som kan leda till stroke så det är bra att ha koll på de olika värdena. Blodförtunnande medicin är viktig för att om möjligt undvika nytt insjuknande och kanske förändrade levnadsvanor med motion, rätt sorts mat, sluta röka och använda alkohol ytterst sparsamt. Det finns inte någon säker alkoholkonsumtion, även om olika uppgifter om nytta och mängd florerar. De uppgifter som nämns är ett kort sammandrag av all information vi fick oss serverade på ett mycket tydligt och intressant sätt av kunnig läkare. Honom vill vi gärna ha med i något program framöver.

 

Kaffet och morotskakan satt fint efter föredraget och  tog G-klav över mikrofonerna. Vi kunde sjunga med i de sånger vi önskade från deras lista. Denna grupp är mycket hörvärd oavsett om man är religiös eller inte.

 

Text och bild: 

Birgitta Davidsson

 

Nytt initiativ i Södra Bergslagens Strokeförening i Fagersta.

 

Vi har nyligen förhandlat fram en överenskommelse med Region Västmanland om vattengymnastik i varmvattenbassängen där. Vi planerade för en grupp om 10 deltagare, men inte alla har deltagit de första gångerna, trots det har priset varit bara 35 kronor per gång, då föreningen subventionerar en del av summan. Nästa säsong efter nyåret  kommer vi att ta ut en kursavgift för 10 ggr av deltagarna och om de uteblir så återbetalas inget.

 

 

 

De som deltagit är lyriska över hur skönt det är för stela muskler och leder med övningarna under ledning av gymnastikledare under 45 minuter. Vattnet är 35 grader varmt, så ingen behöver frysa. Ledare vid mitt besök var Britt-Marie.

 

 

 

Text och foto:

 

Birgitta Davidsson

 

 

 

 

Nationella Strokedagen 2018 

 

Ett 40-tal personer deltog i Nationella Strokedagen den 8 maj på Brukshotellet i Fagersta i regi av Södra Bergslagens Strokeförening. Ordförande Karl-Erik Davidsson hälsade dagens underhållare gitarrgruppen G-klav från Pingstkyrkan välkommen. Dessutom deltog Mitt Hjärtas Enhetschef Pernilla Jansson och doktor Johan Saaw från Region Västmanland. Han är strokeläkare i Köping och även här.

 

Efter några sånger fick Johan Saaw ordet och han berättade om situationen på Bergslagssjukhuset efter omorganisationen, som ännu inte blivit klar och flera tjänster är obesatta. T ex så finns f n ingen diabetessköterska på regionen, men hos familjeläkarna finns det 2 stycken, så dit kan man ringa. Diabetesläkare finns bara under kortare perioder, efter att Johan Edsberg flyttat till Region Dalarna. Man hoppas kunna lösa vakanserna inom rimlig tid, vilket patienterna verkligen önskar. Han kunde också räta ut några frågetecken om olika blodförtunnande mediciner och lämplig sort beroende på orsak. En kort frågestund avslutade hans medverkan. 

Pernilla Jansson tog därefter till orda och berättade om sin roll på sjukhuset, varefter vi kunde ställa frågor till henne, men det fanns inga undringar bland åhörarna, så hon tackade för sig och det blev dags för kaffe..

 

G-klav underhöll oss med flera kända sånger, som vi kunde sjunga med i och som gav en skön känsla.

 

Nästa gång den 12 juni är det dags för sommarfesten.

 

Text och foto:

Birgitta Davidsson

 

 

 

 Medlemsmöte 6 februari 2018

Tisdag den 6 februari hade Södra Bergslagens Strokeförening möte på Malmen i Fagersta med ett 25-tal deltagare, som fick en mycket givande eftermiddag, då ordföranden i Strokeriksförbundet Ove Puisto berättade om sitt liv både före och efter stroke. Han jobbar även på Europanivå i SAFE=Stroke Alliance For Europe, så allting i hans liv kretsar kring stroke både för egen del och andras. Han tittar hellre på vad han faktiskt kan istället för det han inte kan och han tycker sig ha ett väldigt rikt liv, som ger mycket tillbaka. Hans motto är: Lev här och nu! Det var en mycket positiv upplevelse att få höra hans berättelse, en riktig glädjespridare är han.

 

Han är med i SKL=Sveriges Kommuner och Landsting och då som sakkunnig, vilket är en stor tillgång för olika bedömningar och i olika arbetssituationer. Ett seminarium i riksdagen om rättigheter för strokedrabbade deltar han i och även då är hans kunskaper och erfarenheter ovärderliga. Målet är att det skall finnas en strokeavdelning på varje sjukhus i framtiden plus att vården skall vara jämlik. Det är väldigt bråttom med vård inom 4½ timmar, innan cellerna dör, så avstånden får inte vara alltför långa till närmsta sjukhus. Man kan t ex ta ut blodproppen genom trombektoni, men då får det inte dröja att komma under vård.

 

Vi i Fagersta kan stoltsera med flera medlemmar än Västerås tack vare en omfattande medlemsvärvning av nuvarande ordföranden Karl-Erik Davidsson.

Text: Birgitta Davidsson, Fagersta

Möte den 16 november 2017 
31 intresserade medlemmar och andra hade sökt sig till Malmens äldreboende i Fagersta den 16 november, då Södra Bergslagens Strokeförening hade engagerat Margaretha Eriksson och Peter Nyblom för, att visa bilder från förr i Fagersta. Många kände igen hus och kvarter från förr då de hade lekt där som barn. Det  blev spontana berättelser från den tiden, så mötet engagerade verkligen deltagarna. Även vi som flyttat hit på 60- och 70-talet såg vad som ändrats de senaste 50 åren. Peter och Margaretha har lagt ner mycket tid på att hämta in uppgifter om bilderna och det är alltid roligt att få i sig litet historia den vägen

Margaretha har skrivit några böcker, som är intressanta att läsa. De finns att köpa av henne och att låna på biblioteket.

Kaffet i matsalen smakade mycket bra efteråt och där fortsatte berättelserna en lång stund.
Som helhet en lyckad eftermiddag tyckte deltagarna.

Text och bild (under medlemsmöten Malmen):

Birgitta Davidsson


Vårfesten 2017, Brukshotellet, Fagersta

Från vårfesten tisdagen den 13 juni på Brukshotellet i Fagersta. Ordförande Karl-Erik Davidsson kunde hälsa 39 stycken välkomna. Vi njöt av Kalles Gäng, som spelade och sjöng många gamla fina visor. Vi åt rostbiff och skinka med potatissallad och mimosasallad till plus grönsaker. Kaffe med kaka blev det efter ytterligare en stunds underhållning av Kalles Gäng. Lottdragning blev det också och många nöjda vinnare hämtade sina priser. Det var en trevlig eftermiddag tillsammans och många ser fram mot höstens möten.
Karl-Erik tackade de närvarande och önskade en skön sommar.
Text och bild:

Birgitta Davidsson

 

Nationella strokedagen

Nationella Strokedagen den 9 maj uppmärksammades i Fagersta, då Södra Bergslagens  Strokeförening ordnat en sammankomst på Brukshotellet, dit alla var välkomna oavsett medlemskap eller ej. Ordförande Karl-Erik Davidsson kunde hälsa 45 stycken välkomna och Smyrnas musikgrupp G-klav inledde med några välkända sånger, varefter publiken intresserat tog del av den fylliga informationen Enhetsschef Pernilla Jansson gav. Det finns mycket hjälp att få, men det allra viktigaste är att omedelbart ringa 112. Varje minut är dyrbar!

Anhörigkonsulent Ingela Sialle läste ur en berättelse av en anhörig när maken drabbades av stroke. Det var så levande och man kände hur utsatt hon var och alla svårigheter som följde. Då var det skönt att hjälp fanns att få av människor som Ingela, som lotsade henne till rätt person.

Kaffet smakade utmärkt efter allt detta och G-klav sjöng ytterligare ett knippe sånger, som uppskattades av åhörarna.

Bild och text:

Birgitta Davidsson

 

Medlemsmöte på Malmen

Vi hade ett trevligt möte med ett 25-tal deltagare torsdagen den 6 april, på Malmen.
Verksamhetschef Sabina Ramström dukade upp ett urval av hjälpmedel i vardagen och visade deras funktioner, vilket väckte intresse bland många.
Man kan köpa de flesta i Varsam-butiken på Stora Gatan 50 i Västerås.
Tryggsäcken som hon visade innehåller 37 olika hjälpmedel.

 

För underhållningen svarade gruppen GEM vanligen bestående av Gun, Evy och Maj-Britt, men Evy var dessvärre sjuk och de andra två klarade av spelning och sång alldeles utmärkt. Vi njöt av de varierade sångerna.

 

Nästa möte blir den 9 maj på Brukshotellet, då Internationella Strokedagen firas.

Text: Birgitta Davidsson

 

Årsmötet 2017

Årsmötet för 2017 hölls den 2 mars kl 14.00 på Malmen i Fagersta.

Avgående ordförande Tyko Tynnstedt öppnade mötet och hälsade alla välkomna.

Till mötesordförande valdes Fritz Monin och till mötessekreterade valdes Irmeli Andersson.
Avgående styrelse beviljades ansvarsfrihet via revisorernas berättelse som lästes upp av Fritz Monin.

När det gäller medlemsavgiften för år 2017 valde mötet att följa Stroke Riksförbundets rekommenderade 215:- med tidning samt 160:- utan tidningen Stroke Kontakt.

Mötet fastställde vidare att styrelsen ska bestå av ordförande, kassör samt tre ledamöter och två ersättare.

Till ordförande för ett år valdes Karl-Erik Davidsson, kassören tillika sekreteraren Bertil Ericson blev vald för två år 2016, nyval 2018.

Till ledamöter valdes Carita Gottberg på två år nyval 2019 samt Mia Björk för samma period, kvar sedan 2016 finns Leif Jönsson, nyval 2018.

Till ersättare för ett år vardera valdes Bertil Pettersson och Jorma Halmenkulo.

Nyval av revisorer skedde i form av Irmeli Andersson samt Maud Konradsson.
Till revisorsersättare valdes Maj-Britt Tynnerstedt.

Text: Ola Kågenäs (utifrån från årsmötesprotokollet)

 

Julbord i Fagersta

STROKEFÖRENING SÖDRA BERGSLAGEN avåt ett rikligt och välsmakande julbord den 8:e december på Brukshotellet i Fagersta. Ett 40-tal medlemmar deltog och njöt av det hela. Underhållning bjöds vi också på av Rauno Asplund, som spelade gitarr och sjöng till. Mellan låtarna berättade han historier och annat, som var roliga att höra. Ett lotteri hade Karl-Erik Davidsson ordnat och många fina vinster fick nya ägare.

 

 

 

Vi återkommer gärna nästa gång det blir festligheter och vi hoppas på ett år med många nya medlemmar och förslag på olika ämnen för möten framöver.

 

 

 

Text och foto: Birgitta Davidsson

 

 

 

 

 

Föreläsning 22 november 2016
STROKEFÖRENING SÖDRA BERGSLAGEN höll ett öppet möte på Malmen den 22 november och ett 20-tal åhörare kom för att höra Petronella Hjertqvist från Polisen berättade om vad man kan göra för att skydda sig från stöld av olika slag och inbrott. Hon berättade först om polisens nya orginasation och brist på personal, då många slutar och så blir distrikten så mycket större än tidigare. I yttre tjänst finns idag 23 poliser och det är hälften så många som för 1½ år sedan med ökad arbetsbelastning som följd. Petronella har själv arbetat i 26 år som polis, så hon har sett personalminskningen på nära håll.

De vanligaste brotten som äldre råkar ut för är stöldbrott i hemmet på dagtid. Öppna inte dörren för okända och var uppmärksam på olika knep de använder. Ha alltid dörren låst! De ser inte farliga ut och är artiga och trevliga och är duktiga skådespelare. De kan erbjuda sig bära upp varor, när du handlat. Tacka nej till den hjälpen.
Om de säger sig komma från hemtjänst, kommunen, hantverkare, fastighetsskötare eller polis, så fråga efter legitimation eller ring till den de säger sig representera. Ha också säkerhetskedjan på, för då kan de inte tränga sig in. Ha gärna en telefon i handen, om du öppnar.

Utomhus kan man råka ut för ficktjuvar och säkrast är att ha plånboken innanför ytterkläderna och herrar skall inte ha den i bakfickan. Lägg aldrig handväskan i varukorg, rullatorkorg eller kundvagn! Ha inte handväskan hängande på ena axeln och lägg handen över låset! Koden till bankkortet får inte förvaras i plånboken tillsammans med bankkortet. Man kan lätt ändra till samma kod för alla kort, så är det lättare att komma ihåg den och håll handen över när du knappar in koden i affären eller bankautomaten. Ta inte emot någon hjälp! Se till att du stoppar ner kortet i plånboken direkt efter användningen

Om en telefonförsäljare ringer upp, så tacka direkt nej och lägg på luren! Ibland ringer någon och utger sig vara släkt och behöver låna pengar. Även här är det säkrast att bara lägga på luren. Din släkt kommer förmodligen och hälsar på om de vill ha hjälp.

Just nu är det blomförsäljare i farten och de ger dig gärna en kram. Pass upp! De är fingerfärdiga och kan tömma dina fickor medan de kramas.

Med dessa goda råd i minnet, så hoppas vi att ingen behöver ringa och anmäla något av ovanstående. Om det händer, så ring och anmäl direkt och spärra bankkortet.

text:Birgitta Davidsson

foto under medlemsaktiviteter, Malmen: Ola Kågenäs

Höstutflykt Visentparken, Avesta

Strokeföreningen Södra Bergslagen ordnade en utflykt till Visentparken i Avesta den 18 augusti. Vi var 15 deltagare, som fick uppleva de ståtliga djuren, som en gång strövade fritt i Polen, Ukraina, Litauen, Vitryssland och Rumänien. De blir 180-195 cm i mankhöjd och de väger c:a 980 kg och de är förvånansvärt snabba sin storlek till trots. De blir 25-28 år i fångenskap. Avesta är en avelsanläggning för rasens bevarande och de har kontakt med flera anläggningar för att undvika inavel. I en del av den gamla ladugården finns stamtavlor på alla som fötts i Avesta, sedan generalkonsul Axel Ax:son Johnson, ägare av Avesta Jernverk, började intressera sig för att rädda djuren från utrotning.
Mycket utförlig information finns också i lokalen.

 

Det går bra att få guidning för den som vill, men det går också bra att ströva omkring på egen hand bland inhägnaderna. Vi hade väl önskat oss ett bättre väder med sol och värme, men man kan inte styra över det och som helhet var vi nöjda med upplevelsen.

Text och foto: Birgitta Davidsson

Sommarfest

Ett 30-tal medlemmar i Södra Bergslagens Strokeförening deltog i föreningens sommarfest på Lindgården den 15 juni. Vice ordförande Karl Erik Davidsson hälsade välkommen och lämnade en del information om kommande möten och aktiviteter inför hösten. Därefter var det dags för musik- och sånggruppen GEM att spela och sjunga några låtar innan deltagarna kunde gå lös på maten och det efterföljande kaffet. Det smakade mycket bra och efteråt spelade GEM flera kända låtar, som vi kunde sjunga med i. Mötet avslutades vid 3-tiden. 

 

Text och foto: Birgitta Davidsson

 

Nationella strokedagen 10 maj 2016

Årets nationella strokedag uppmärksammades med ett möte på Malmen i Fagersta.
Mötet öppnades vid 13.30 av vice ordföranden Karl-Erik Davidsson som hälsade alla välkomna till dagens träff.
Därefter startade dagens underhållning Kalles gäng med en stunds musikunderhållning med dragspel, munspel och lite sång.
Vid 14 var det dags för ordföranden i strokeföreningen Västmanlands län, Ove Puisto att berätta delar ur sitt eget liv med stroke, han berörde även riskfaktorer för att kunna komma att drabbas av stroke.
Därefter var det dags för Anhörigstöd i Fagersta med bl a Ingela Siallé att berätta om vad de har att erbjuda de anhöriga. De erbjuder råd och stöd, kan även hjälpa till med stödpersoner för avlösning i hemmet.
Nu blev det dags för en presentation av Frivilligcentralen genom frivilligsamordnare Ann-Sofie Stefansson.
Här följer lite fakta:

Frivilligcentralen startades upp 1999 i projektform på tre år av Karin Wester och Ulla Burman som var frivillig.

I dag ligger frivilligcentralen under socialnämnden och tillhör vård och omsorgsavdelningen. Eva Blomberg är avdelningschef. Vår enhetschef är Sabina Ramström som också är biståndshandläggare i kommunen.

Vi bedriver en öppen verksamhet dvs. ingen biståndsbedömning och inga särskilda krav. Vi anordnar underhållningar, marknader, cruising, frågesport, pyssel mm. Många har i uppdrag att följa med äldre till sjukhus, tandläkare, frissa, fotvård etc. Det finns även personer som går hem till någon äldre eller till en avdelning och fikar, pratar, promenerar med dem.

Nu fick Bertil Ericson, föreningens nye kassör tillika sekreterare presentera lite mer om föreningens kommande verksamhet.
Efter dessa informationer var det fritt fram för besökarna att besöka Anhörigstöds utställning av bl a olika hjälpmedel. Kalles gäng fick återigen chansen att underhålla. Dagen avslutades med en gemensam fikastund. Fem nya medlemmar kunde Karl-Erik Davidsson räkna ihop efter dagen!
Därefter gick alla ut i det underbara sommarvädret med ca 25 grader på termometern.


Text: Ola Kågenäs, Stroke Västmanlands län, även en del foton.


Årsmötet 2016

Strokeföreningen Södra Bergslagen med medlemmar inom Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs kommuner, har hållit sitt årsmöte på Lindgården i Västanfors den 3 mars 2016.

 

Mötet öppnades av avgående ordföranden Fritz Monin som hälsade alla välkomna.
Efter detta adjungerades Stroke Västmanlands läns ordförande Ove Puisto till mötet.

Nu följdes punkterna i den uppgjorda dagordningen och Fritz Monin valdes till mötesordförande med Irmeli Andersson som sekreterare.

Styrelsens verksamhets- samt ekonomiska berättelse gicks igenom av Irmeli Andersson och båda godkändes av mötet.

Ethel Ågren, en av revisorerna läste upp revisorernas berättelse som godkändes.
Avgående styrelse beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2015.

Förslaget om att föreningens styrelse ska bestå av ordförande, kassör samt tre ledamöter plus två ersättare godtogs av mötet.

 

Här följer den nya styrelsen för 2016:

Ordförande: Tyko Tynnstedt, 1 år (nyval 2017)

Kassör: Bertil Ericson, 2 år (nyval 2018)

Ledamöter: Lennart Persson, ett år kvar (nyval 2017)

Karl-Erik Davidsson, 2 år (nyval 2018)

Leif Jönsson, 2 år (nyval 2018)

Ersättare: Bertil Pettersson, 1 år (nyval 2017)

En ersättare är tv vakant.

Till revisorer omvaldes Ethel Ågren och Kerstin Jansson för ett år (nyval 2017).

Revisorsersättare blev Sven-Åke Ågren.

Till valberedningen valdes Ola Kågenäs som även blev sammankallande.

Texten sammanställd av Ola Kågenäs med hjälp av årsmötesprotokollet, han ansvarar även för foto.

INTERNATIONELLA STROKEDAGEN I FAGERSTA
Strokeförening Södra Bergslagen informerade på Internationella Strokedagen den 12 maj vid en sammankomst på Malmen i Fagersta. Nära 30 personer hade mött upp för, att lyssna på strokeläkaren Mirka Kwiatkowska och VD Lennart Nyman, båda från Mitt Hjärta.
 
Ordförande Fritz Monin hälsade välkommen och överlämnade mikrofonen till Mirka, som kunde berätta, att vården i Sala, Västerås, Fagersta och Köping ger den bästa strokevården i landet och det gav ett hedrande diplom 2013 till Fagersta och Köping för just bästa vården i  hela landet, vilket ju känns bra för oss i Fagersta.
Det är många olika kunskaper, som vårdteamet besitter och det ger betydligt bättre odds för den drabbade, att kunna komma igen och fungera på bästa möjliga sätt. Tyvärr så drabbas en del alltför svårt. Sjukgymnaster och terapeuter sköter behovet av hjälpmedel. Om man behöver elektrisk rullstol skall arbetsterapeuten kontaktas för bedömning och ansökan. I Umeå provas just nu en ny metod, där man sprutar direkt in i det drabbade området och det ser lovande ut. Hoppas det blir en vanlig behandlingsmetod i framtiden. Varje minut är viktig oavsett behandlingsmetod. Efter den ordinerade sjukgymnastiken är den egna träningen jätteviktig för att öva upp rörelse, minne och tal. Rökning, högt blodtryck, diabetesoch stress är faktorer som kan utlösa en stroke liksom övervikt. Flera frågor ställdes av åhörarna och de besvarades sakkunnigt.
 
Lennart Nyman berättade att konsulter kommer till Bergslagssjukhuset och håller en utfrågning med en grupp om hur vården fungerar och vad som kan göras bättre. Det här ligger till grund för framtiden och förhoppningsvis kan det bli förbättringar, som patienterna har nytta av. En fråga ställdes om, hur många fasta läkare det finns på sjukhuset just nu. Man har faktiskt 7 fasta läkare och det är faktiskt i den grad som behövs. Nu innebär inte det här, att läkarna alltid finns på Bergslagssjukhuset, men de är här kontiunerligt. Behovet av hyrläkare har minskat och det är förstås positivt både för patienterna och ekonomin.
 
Fritz Monin tackade Mirka och Lennart för deras medverkan och förklarade mötet avslutat.
 
Berättat av:
Birgitta Davidsson
Linnévägen 17
737 42 Fagerst

 

En resa genom ögat

Torsdagen den 11 september 2014, hölls höstens första medlemsmöte inom Stroke Södra Bergslagen i Malmen, Fagersta. Det var premiär för en ny tid för träffarna nämligen start kl 17.00. En tid som gäller även för kommande träffar!
Inbjuden till mötet var leg. optiker Geir Bergström från Synsam i Fagersta. Hans program ”En resa genom ögat” var väl värd att lyssna till.

Han visade sig vara en väldigt påläst person gällande ögats uppbyggnad något som han tydligt visade under sin powerpointpresentation.

Vi fick också lära oss en hel del om användningen av ögondroppar samt om ögonlaserbehandlingar.
Publiken som tyvärr bara uppgick till knappa 20 personer fick vara med om en grundlig genomgång av ögats uppbyggnad sam om de sjukdomar som kan drabba synen, gråstarr respektive glaucom (grönstarr) togs bl a upp. Det gavs tid till frågor både under "Resan" och efteråt vid kaffestunden med goda bullar och kaffe.

Text och foto: Ola Kågenäs

Stroke Västmanlands län


VÅRAVSLUTNING 2014

Avslutningen hölls i Fagersta på Hembygdsgårdens loge den 12 juni med en god lunch, som några av damerna serverade. Underhållningen stod gruppen GEM för och de spelade gamla godingar från förr, som de sjöng till och en del sjöng vi också med i.

Den som höll i trådarna för arrangemanget var föreningens kassör-sekreterare Irmeli Andersson och hon har gjort ett bra jobb.

 

Vice ordförande Karl-Erik Davidsson hälsade de närmare 50 deltagarna välkomna, varefter Mitt Hjärtas verksamhetsansvarige Lennart Nyman redogjorde för strokevården i länet och även gav information om var och hur det hela fungerar. Köping och Fagersta samarbetar på flera sätt. Här i Fagersta har vi en mycket kunnig läkare på området som heter Mirka Kwiatkowska och som tar väl hand om patienterna.

Ola Kågenäs från Stroke Västmanlands län påpekade att fortsatt rehab efter färdigbehandling är dyr på Mitt Hjärta i jämförelse med bl a Västerås. Han önskade att kostnaderna vore lika i hela länet. Den 3 september har Patientnämnden en samling av alla aktörer och man hoppas på 100% deltagande.

 

Den 2 september startar en omgång med RGRM (Ronni Gardiner rytm och musik) på Malmen under ledning av sjukgymnast Ingmari Westlund. Det blir 6 gånger mellan 13.00-15.00. Om man vill vara med, så går det bra att kontakta Ingela Sialle på Malmen.

 

Text:Birgitta Davidsson (denna sammanfattning har även sänts till Fagersta Posten)

INTERNATIONELLA STROKEDAGEN I FAGERSTA
Den andra tisdagen i maj är det Internationella Strokedagen och i Fagersta hade den lokala föreningen ordnat ett möte på Malmen för medlemmar och andra intesserade. Sjukgymnast Ingmarie Westlund ledde oss igenom RGRM-metodens rörelsemönster. Det är jazztrummisen Ronnie Gardiner, som utarbetat metoden och de olika rörelserna till musik, som verkligen tränar både minnet och rörelseförmågan. De blå figurerna står för vänster sida och de röda för höger sida och det ingår klapp på knät, fotrörelse och handklapp som det framgår av bilden. Fyrtakt är det som gäller och när det är snabbare låtar, så blir det gärna oreda men med övning går även det framåt.

Flera deltagare var intresserade av ännu en träff med fortsatta övningar och så blir det  den 3 juni, även då på Malmen. Sånt här fyller ett stort behov ständigt för strokedrabbade, ja även de som inte drabbats av denna sjukdom har behållning av övningar på ett lekfullt sätt och man sitter på en stol hela tiden. Är du som läser detta intresserad? Kom då till Malmen den 3 juni klockan 16.00!

Text och bilder:

Birgitta Davidsson

Höstupptakt på Malmen i Fagersta

Så har då "höstterminen" dragit igång för medlemmarna i Stroke Södra Bergslagen.
Den 11 september samlades 12 medlemmar i Malmen, Fagersta kommuns anläggning för öppen dagverksamhet i centrala Fagersta dit föreningen har blivit hänvisade efter den förödande branden på Lindgården, Svenska kyrkans församlingshem i Västanfors.
Detta medlemsmöte handlade lite om vad som är på gång under hösten.

Eftermiddagen avslutades med att styrelsens representanter stannade kvar efter fikastunden för ett styrelsemöte. Se bilder från träffen under Bilder.

Text och foto: Ola Kågenäs, Stroke Västmanlands län

 

Sommarfest i Västanfors Hembygdsgård

Onsdagen den 12 juni kl. 13.00 samlades 38 medlemmar från Södra Bergslagens Strokeförening på vår numera traditionella ”sommarfest” på Hembygdsgården i Fagersta. Det är första året vi är på Hembygdsgården.  Anslutningen av medlemmar är också rekord med att ca 50% hade hörsammat inbjudan.

Som vanligt var det vår sommarfestkommitte,  denna gång med Ethel Ågren i spetsen tillsammans med  Kerstin Jansson och Rigmor Pettersson  som förtjänstfullt anordnat tillställningen och skötte serveringen.

Vid ankomsten serverades vi alla välkomstdrink och därefter hälsade vår ordförande Fritz Monin oss välkomna.

Menyn bestod av helstekt kotlettrad med rödvinssås, potatisgratäng  och sallad. Underhållning till maten bjöds av GEM, två damer med dragspel, durspel och sång.

Efter maten fick vi en guidad tur av Malin, som arbetar på Hembygdsgården,  i en gammal bergsmansgård och ett skomakeri.

Eftermiddagen avslutades med kaffe och Västanforskaka, en sockerkaka med vaniljkräm emellan.

Vi önskade varandra trevlig sommar. Mätta och nöjda återvände vi hem.

Text: Irmeli Andersson, Foto: Fritz Monin

Strokedagen 14 maj

Vi var på Malmen i Fagersta den 14 maj kl.13-15.

 

Vi var ca 30-tal personer som hade mött upp. Vår ordförande Fritz Monin hälsade alla välkomna och gick igenom dagens program. Efter en stunds mingel var det dags för en halv timmes "sittgympa" med Raili Eriksson. Därefter tid för återhämtning det vill säga kaffepaus. Sista programpunkten var en uppskattad föreläsning om stress & återhämtning av Annika Elmeblom hälsokoordinator på Mitt Hjärta i Fagersta. " Stress är i grunden positivt men långvarig stress utan återhämtning är negativt och kan leda till olika sjukdomar t.ex. hjärtinfarkt, stroke, värk i kroppen, diabetes, typ 2. Stress = obalans mellan krav och förmåga. Hjärnan kan inte skilja på riktiga hot eller tankar, vi kan tänka oss stressade och andas oss lugna. Tankar, känslor och tolkningar skapar stress. Återhämtning är viktig både för kropp och knopp! Annika lämnade exempel på  återhämtning tex. sitta i en stol i trädgården och bara njuta, lösa korsord, sticka/virka, avslappningsövningar mm. Hitta ditt eget sätt att koppla av med det du tycket är roligt. Lär dig säga nej!

 

Strokesköterska Arja Nygren fanns på plats för de som ville få blodtrycket kontrollerat.

Text: Irmeli Andersson, föreningens sekreterare

Årsmötet 13 mars
Den 13 mars höll vår förening sitt årsmöte.  Den tidigare styrelsen fick förnyat förtroende för ytterligare en period.


Medlemsutveckling

Här kommer vår förenings medlemsstatistik fr o m 2009:
(Siffror per den 31 december varje år)

2009: 57, 2010: 68, 2011: 64 samt 2012: 72

Hjälp oss att bli ännu fler i föreningen, är din make/maka alt sambo eller barn medlem?
Det är ju inget krav på att ha haft en stroke för att bli medlem. Det går alldeles utmärkt att bli en stödmedlem till föreningen.
Medlemsavgiften/år är endast 215:- för medlemskap med tidningen Stroke Kontakt som utkommer med 4 nummer per år och innehåller många strokerelaterade berättelser samt ny forskning. Är ni fler i familjen som vill bli medlem så är kostnaden endast 140:- för medlemskap utan tidning. Av medlemsavgiften går halva beloppet till vår lokalförening.

Ta kontakt med någon av oss i styrelsen så hjälper vi till med registreringen och hanteringen med inbetalningskort.

Julbord/jultallrik 12 december

Jag förde inga anteckningar när vi hade vårt julbord den 12 december. 

Som sagt hade vi vårt julbord på Lindgården den 12 december 2012. Det var god anslutning, vi var 42 st som deltog. Fritz välkomnade oss alla och särskilt de nya medlemmarna som deltog. Vi lät oss väl smaka av de julläckerheter som personalen hade dukat upp. "Eva och Ove" underhöll oss med sång och musik. Det var mycket uppskattat. Vi sålde lotter "till kaffet". Det var strykande åtgång och föreningen fick förstärkning till kassan. Tack till alla. Avslutningsvis tackade styrelsen för det gångna året och önskade alla god jul och ett gott nytt år.
Text: Irmeli Andersson, foto: Fritz Monin

 

Medlemsmöte Lindgården

Onsdagen den 14 november samlades ett drygt 20-tal personer från Strokeföreningen Södra Bergslagen till ett medlemsmöte på Lindgården. Föreningens ordförande Fritz Monin hälsade alla hjärtligt välkomna till mötet med ett speciellt välkommen till de två nya medlemmar som blev med i föreningen under mötet. Detta med nya medlemmar till föreningen var något som Fritz talade sig varm för! Det pågår just nu en värvningskampanj iscensatt av Stroke-Riksförbundet där man vill få hjälp av landets lokalföreningar med att försöka öka medlemskåren. Varför då detta? Jo, med fler i föreningarna ökar förbundet sina möjligheter till påverkansarbetet för de strokedrabbade och deras anhöriga! Det insjuknar ju ca 30 000 per år i Sverige med diagnosen stroke. Fritz hade med sig ny statistik på antalet insjuknade inom Stroke Södra Bergslagens verksamhetsområde under åren 2009 och 2010. De ser ut som följer med 2009 års siffra först: Skinnskatteberg: 15/13, Norberg: 28/20, samt Fagersta: 29/52. Detta bevisar ju att det är många som förmodligen är i behov av den "Stöd- och Gemenskap" som en lokal strokeförening kan ge. Ett medlemskap kostar just nu endast 200:- med en prenumeration på förbundets tidning StrokeKontakt ingående med fyra nr/år. Priset täcker resten av 2012 samt hela år 2013. Eftersom man ofta är fler i hushållet så behövs ju endast en tidning, övriga betalar endast 140:- för samma period. Det är självklart inget krav på att ha haft en stroke själv, man kan ju välja att bli s k stödmedlem till ovanstående priser och man får då även möjlighet att delta i föreningens övriga verksamhet som ex vis subventionerat julbord den 12 december.  Efter diverse ytterligare information och trivsel, kom kaffestunden med macka, därefter delade gruppen på sig så att de anhöriga träffades i ett separat rum medan de strokedrabbade satt kvar. Vid 16-tiden avslutades mötet.
Text och foto: Ola Kågenäs, STROKE Västmanlands län

 

 

Sommarfesten 2012

 

Onsdagen den 13 juni kl. 16.00 samlades 27 medlemmar från Södra Bergslagens Strokeförening till vår sommarfest i Västansjö skola. Det är 3:e året vi har vår sommarfest i denna lokal. ”Chefen” för festen var som vanligt Kerstin Jansson med ”hjälpredorna” Ethel Ågren och Rigmor Pettersson.

 

Vid ankomsten serverades vi en alkoholfri välkomstdrink. Vår ordförande Fritz Monin hälsade alla välkomma till festen och önskade oss en trevlig samvaro. Därefter var det dags att sätta sig till bords.

 

Vi spisade en välsmakande köttfärssoppa med bröd och ost. Som efterrätt åt vi rabarber-äppelpaj med vaniljsås. Under tiden bjöds vi på uppskattad underhållning av Rauno Asplund från Virsbo. Rauno spelade, sjöng och berättade historier. Festen avrundades med kaffe och lotteri.

 

Nöjda och glada återvände vi hemåt vid 19.30 tiden.

 

Tyvärr kanske detta var sista året vid hade festen i Västansjö, eftersom Kerstin  och Jan-Ove flyttar från Västansjö till Västerås. Bilder från festen kommer så småningom.
Skrivet av Irmeli Andersson, föreningens sekreterare

 

 

 

 

Strokedagen 2012 Den 8 maj deltog vår förening i uppmärksammandet av Strokedagen.
Ett 30-tal personer samlades i Lindgården i Västanfors. Lokaltidningen Fagersta-Posten meddelade förhinder att närvara men de hade dagen innan en artikel om Leif Jönsson, föreningens kassör, där han fick berätta om sina upplevelser runt sin egen stroke. Fritz Monin, föreningens nye ordförande, inledde dagen med att hälsa alla varmt välkomna. Ingela Siallé, från Fagersta kommun fortsatte sedan med att presentera dagens program. Det inledde prästen Li Lundberg med att kåsera kring ordet KASAM. Ordet uppfanns av en författare från Israel som hette Aaron i förnamn, jag uppfattade inte efternamnet. Denne man gjorde en undersökning om varför vissa kvinnor som hade suttit i koncentrationsläger under kriget mådde bra och var friska trots sina hemska upplevelser under kriget.

Ordet KASAM = förstå helheten. Vissa människor har olika hög/låg KASAM. Om man förstår,accepterar situationen så kan man också må bättre.

Li gjorde en Fagersta KASAM med att sätta ord för varje bokstav.

K= Känsla (visa att du är arg, ledsen)
A= Ansvar, ta eget ansvar
S= Språka sant, tala om vad som är bra för dig

A= Engagemang (inte rätt bokstav i stavningen men i uttalet)
M= Mod att se
Efter Li´s kåseri följde Susanne Bågenfelt som ledde oss i allsången.
Sen kom en välkommen fikapaus.
Därefter ledde Raili Eriksson oss i ett "sittgympa-pass", med stort engagemang. Vi blev alla ganska rödkindande efter den halvtimmen.
Slutligen var det dags för rundvandring bland utställarna.
Vi tyckte alla att det varit en trevlig eftermiddag.
Text: Irmeli Andersson, (Strokeföreningens sekreterare)


Arena-husets provträning
Den 3 maj samlades ett 10-tal medlemmar i Arena-huset i Fagersta för att tillsammans genomföra ett "prova-på-pass" med träning. Orsaken till detta var Rebecka Viklunds närvaro vid strokemötet i Norberg den 11 april. Efter avslutad träning fick man information om kostnadsbild mm. Något beslut om fortsatt träning togs inte pga det nu snart blir sommaruppehåll i föreningens verksamhet.
Det finns även fler intressenter som vill erbjuda "gruppträning" i Fagersta enligt Fritz Monin.
Text: Fritz Monin och Ola Kågenäs

Strokemöte allmänt
Den 11 april höll föreningen sitt ordinarie medlemsmöte, den här gången förlagt till Mariagården i Norberg.
Fritz Monin, vår nye ordförande hälsade ett ca 20-tal personer välkomna till mötet. Tyvärr var uppslutningen från Norbergsborna själva dålig. Anhörigstöd i Norberg kunde inte heller deltaga.
Rebecka Viklund från Arena deltog och pratade om vilka träningsmöjligheter som Arena kan erbjuda.
Det finns gruppträningsklasser, schemalagda klasser och det finns möjlighet för grupp att boka träning med instruktör till en kostnad av 850:-. Det får plats 14 personer i gruppen. Vi kom överens om att göra ett studiebesök på Arena onsdagen den 18 april kl 15.00.
Finns det frågor om träningen på Arena så går det bra att kontakta Rebecka på tel: 070-2564256.
Kerstin B berättade under mötet att de som prenumererar på Bingolotto kan anmäla en förening som förmånstagare på överskottet som blir. Om vi ska kunna få del av dessa pengar måste vi anmäla vår förening till Svenska Spel. Detta lovade Leif Jönsson att ta hand om. Text: Irmeli Andersson

STROKEFÖRENINGENS ÅRSMÖTE 2012
Den 14 mars kl 14.00 samlades föreningen till sitt årsmöte. Platsen var Lindgården.
Årsmötet öppnades av Fritz Monin och han hälsade ett 20-tal medlemmar välkomna till årsmötet

Efter att mötet hade godkänt att kallelsen till årsmötet behörigen skett, valdes Gunnar Stenås, Sjukvårdspartiet, till mötesordförande och Irmeli Andersson till mötessekreterare. Till protokolljusterare tillika rösträknare valdes Lennart Persson och Rigmor Pettersson.
Dagordningen fastställdes samt godkändes.
Styrelsens verksamhetsberättelse lästes upp av Fritz Monin och den ekonomiska berättelsen lästes upp av Leif Jönsson. Verksamhets- och ekonomiska berättelsen godkändes, så gjorde även revisorernas berättelse varpå styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2011.
Mötet godkände att medlemsavgifterna fastställs centralt genom Stroke-Riksförbundet.

Styrelsens förslag om att styrelsen ska bestå av fem ledamöter och två ersättare godtogs av mötet.
Nu följde val till styrelsen.
Till ny ordförande på ett år valdes Fritz Monin, tidigare vice ordförande i föreningen.
Leif Jönsson omvaldes som kassör på ett år.
Till ledamöter på två år valdes Irmeli Andersson, även vald till sekreterare, Lennart Hellström även vald som vice ordförande.
Lennart Persson valdes till ledamot på ett år.
Till ersättare på ett år vardera valdes Sven-Åke Ågren och Kerstin Brandt
Till revisorer på ett år valdes Kerstin Jansson och Ethel Ågren.
Mötet beslutade att styrelsen får i uppdrag att under verksamhetsåret 2012 få ihop en valberedning inför nästkommande årsmöte.
Gunnar Stenås avslutade därefter mötet och tackade för visat intresse.
Föreningen bjöd de närvarande på kaffe och smörgås. Efter själva årsmötet höll Gunnar Stenås en kort information om sjukvården förr och nu i den norra länsdelen, han konstaterade slutligen att det inte alltid var bättre förr. Informationen gav en intressant inblick i sjukvården förr och nu.

 

STÖDGRUPPSMÖTE I SKINNSKATTEBERG

Den 8 februari 2012 kl 13.00-15.00 hade föreningen ett möte i Hemgårdens samlingssal  i Skinnskatteberg.
Tanken med mötet var egentligen att få med strokedrabbade med anhöriga boende inom Skinnskattebergs kommun vid mötet. Tyvärr visade det sig att marknadsföringen för mötet inte hade varit speciellt lyckosam eftersom de ca 15 personer som kom till största delen följde med från Fagersta/Norberg. Fritz Monin, vice ordförande i föreningen hälsade välkommen och började med att berätta lite om medlemsantal både inom den egna föreningen men även om den totalt sett starka tillväxten inom länet. Efter lite ytterligare information och tid för frågor blev det dags för kaffe med dopp samt ett lotteri. När alla vinster var utlottade skildes gruppen åt genom att samåka hem till Fagersta och Norberg igen. Denna form av "utlokaliserat" möte från ordinarie mötesplats på Lindgården i Västanfors kommer senare i vår att följas av ett möte även i Norberg, se "På gång" här på hemsidan.
Till det möte får vi hoppas att det sker lite bättre marknadsföring med kanske små affischer i butiker mm? Se bilder från mötet i Skinnskatteberg under "Bilder".

 

HÖSTFEST Den 21 oktober kl 18.00 hade Strokeföreningen Södra Bergslagen sitt insläpp till årets höstfest i Lindgården, Västanfors. Ett 60-tal personer hade mött upp och betalat sin entréavgift som berättigade till god mat och bordsdryck. Utöver detta fanns det även möjlighet att köpa sig ett glas vin eller annan dryck i den för kvällen iordninggjorda baren som bemannades av Lindgårdens duktiga personal. Underhållning av självaste Elvis, inte originalet av naturliga skäl, men väl en duktig kopia som uppträder under artistnamnet "Saxdals Elvis" (Åke Dahlman), startade vid 19-tiden. Han hade en lång låtlista från Elvis karriär som han framförde under kvällen till publikens jubel. Efter honom tog duon "Danzant" från Köping över scenen och spelade "mogen dansmusik" som lockade upp ett antal dansande på dansgolvet.En sådan här festkväll kräver ju en hel del förberedelser, bokning av artister, mat och lokaler samt annonsering och affischering mm, något som föreningen hade lyckats riktigt bra med. Man hade ordnat med biljettförsäljning via Malmen i centrala Fagersta, det gick även bra att boka biljetter via telefon genom någon i styrelsen och sedan betala på plats till kassören Leif Jönsson.

 

Höstens aktiviteter igång Den 14 september startade Stroke Södra Bergslagen sin verksamhet för hösten i Lindgården. För att se nästkommande möten se "På gång".

SOMMARFEST 2011

Den 8 juni kl 14 i strålande ”högsommarväder” samlades 31 medlemmar från Strokeföreningen Södra Bergslagen till sommarfest i Västansjö skola, som ligger vid Åmänningens strand. Skolan som blev nedlagd 1953, drivs nu av Vretarne byalag som hyr ut lokalerna till föreningar. De drivande krafterna till sommarfesten var tre ”trallande jäntor” med Kerstin Jansson som ledare. Utöver Kerstin ingick Ethel Ågren och Rigmor Pettersson i festgruppen. Kerstin hade dagen till ära hade sytt upp likadana kjolar till sig själv och sina kollegor. Kjolarna matchades med mörka stroke-t-shirts. De tre damerna hade ordnat till med en riktig fest som startade med en alkoholfri välkomstdrink.
Därefter blev det en liten förrätt bestående av tunnbrödsrulle med räkost alternativt skinka för ev. skaldjursallergiker. Efter lite allsång med dragspelsmusik av ”allkonstnären” Kerstin blev det buffé av kallskuret med potatisgratäng som smakade alldeles utmärkt trots det varma vädret. Efter maten följde mer allsång. Nu påkallades tystnad av Ethel som berättade att vi nu skulle få fint besök! Rätt som det var startade dansmusik från en musikanläggning i hörnet av lokalen och in kom en mustaschprydd gentleman med en mörkhyad ”skönhet” som klistrad till kroppen i en smäktande dans. Publiken hängde på med glada tillrop och applåder. Vem var då denne man? Jo självklart var det Kerstin som hade hunnit smita ut för ett snabbt ombyte till danskavaljer med en dansant docka fastsatt vid skorna. Riktigt skoj måste jag säga. Efter detta musik- och dansnummer serverades rabarberpaj med vaniljsås. Festen avrundades med kaffe och ett lotteri. Som helt utomstående till föreningen så måste jag höja Kerstin och hennes kamrater till skyarna för ett väl genomfört arrangemang. Nu hoppas jag att fler strokedrabbade med anhöriga ansluter sig till föreningen för att kunna få ta del av den stöd och gemenskap man vill dela med andra. Föreningen har i dagsläget ett 60-tal medlemmar från framförallt Fagersta, Norberg samt Skinnskattebergsområdet.
Skrivet och fotograferat av: Ola Kågenäs

 

INTERNATIONELLA STROKEDAGEN 2011
Strokeföreningen Södra Bergslagen deltog i den internationella strokedagen genom ett möte i Lindgården i Fagersta med start kl 13.00 med information angående dagen genomförd av föreningens kassör Leif Jönsson, han presenterade bl a Ingela Sialle, anhörigkonsulent och demenssjuksköterska inom Fagersta kommun. Strokedagen arrangerades i samarbete med Fagersta kommuns Anhörigstöd och Västanfors -Västervåla församlings diakoni.
Leif presenterade även diakon Ingrid Östborg , med vid föreningens månadsträffar i Lindgården.
Med under träffen fanns personer från anhörigstödet inom kommunen Eva Olsen, Camilla Sandberg samt Lena Branzell. Från kommunens larmstöd deltog Elisabet Frösell och Annelie Eklund. Även Brita Lockner, bostadsanpassningskonsulent, deltog, värdefullt för en förening med en del funktionshindrade medlemmar. Kaffe med gott bröd serverades efter presentationen.
Kl 14.00 tog Johan Edsberg, strokeläkare på Mitt Hjärta, f d Bergslagssjukhuset, hand om mikrofonen. Johans föredrag handlade om Stroke prevention, se bilder med text under Bilder.
Vid mitt besök i Fagersta beräknade jag den totala åhörarskaran till ca 60 personer, däribland en representant från lokaltidningen Fagersta-Posten som noterade flitigt under eftermiddagen.
Föreningen vill tacka Fagersta kommun för kaffe och kakor, samt Lindgårdens trevliga och vänliga personal som hade dukat upp för trevlig samvaro i cafémiljö.
Skrivet av Ola Kågenäs, Strokeföreningen i Västmanlands län med hjälp av anteckningar från Leif Jönsson. Foton: Ola Kågenäs

<- På gång |  Bilder ->