Nyheter

Sida 1 av 6  > >>

Förlåt! [Mer]
Skrivet av: Ola, okt 30, 2020
Covidpandemin fortsätter [Mer]
Skrivet av: Ola, okt 30, 2020
Hjärnblödning [Mer]
Skrivet av: Ola, okt 30, 2020
Coronaviruset [Mer]
Skrivet av: Ola, okt 30, 2020
 

Vad har hänt

Vårprogrammet 2020
Nu har vårprogrammet för 2020 sänts ut till våra medlemmar.
Nytt för i år är att vi ej längre har något bad i Sätra Brunn.
Vi har däremot planer på att starta "Sittgympa" i Sala tillgänglig för alla!
Information om tider, plats mm, kontakta Jan Linered 070-560 81 51 eller
Birgitta Andersson 0224-179 23

 

Matlag i Östervåla 22 mars 2017
Idag hade vi öppet matlag i Östervåla med 20 matgäster, rekord!
Vi bjöd på pepparrotskött och nygräddade våfflor med grädde och sylt.

Text och bilder: Siv Jernhake

 

Minigolf på Älvåsa 22 juni 2016

Den 22 juni hade Östervåla gruppen en fin utflykt till Älvåsa med minigolf och fika samt härlig samvaro i fint väder.
Text: Siv Jernhake och Ola Kågenäs

 

Strokedagen 10 maj 2016

Internationella Strokedagen uppmärksammades i Sala att Strokeföreningen Sala Heby stod på torget i Sala och på biblioteket i Sala och delade ut broschyrer om stroke och svarade på frågor. Vädret var fint och broschyrerna gick åt.
Lite lugnare hade vi som stod i biblioteket. Årets tema var ”Stroke har många ansikten”. Många livsöden fick vi lyssna på. Familjer och barn som har det svårt när en förälder blir sjuk, familjen och barnen glöms bort. Fruktansvärt. Trevliga och glada personer som tog emot och lyssnade på vår lilla information. En del broschyrer tog slut, det är ju så det skall vara. Solen sken från en härlig himmel och värmen ökade. Det var härligt och svettigt.

 

På kvällen kl. 18.00 hade Strokeföreningen en föreläsning av Mats Högback där han gav sin syn på hans upplevelse om sin stroke: Han var 55 år, var på en kickoff med sitt jobb. Han hade inte druckit något i och med att han hade bil. Han kände att något var fel efter en dragkamp då man tar i ordentligt för att vinna. Han drog sig undan med sin Ramlösa och tappade flaskan, tog upp den igen men den föll ur handen. Han drog sig då undan till en bod och satte sig och där satt han. Någon saknade honom och fann honom och sedan var karusellen igång. Ambulans och in på akuten i Västerås Han hade skyhögt blodtryck. Han är till naturen en glad, munter person och han skämtade med ambulanspersonalen och sa att han missade grillningen, så kunde dom inte köra in så han fick köpa en hamburgare åtminstone. Ambulanspersonalen tyckte ej detta var roligt Nåväl, inne på sjukhuset fungerade allt som det skulle, han hade fått en hjärnblödning, med vänstersidig förlamning som följd. Efter några veckor på intensiven blev han förflyttad till strokeavdelningen ( som är en speciell avdelning för strokepatienter ) där han skulle rehabiliteras. Han upplevde sig själv som en jobbig patient, ville göra allt men inte kunde osv. Något som var frustrerande var att läkarna, som han sa duckade och inte gav besked om vilka odds han hade att bli frisk, läkarna gav honom inte tid att fråga, utan vips så var de på språng. Rehabtiden var också kort och efter ett halvår så ringde sjukhuset och ville skriva ut honom. Som jag förstod Mats var han deprimerad tidvis. Hans arbetsgivare hade stöttat honom jättebra och det gör nog sitt.

Nu är han åter till sitt gamla jobb, på heltid. Målet är att springa ”blodomloppet” i Västerås och har börjat åter spela golf, men har lite defekter kvar i benet och lukten och smaken är dåliga, men ögat får glädja sig åt maten.

Ni som inte kom missade en intressant föreläsning.

 

Vid pennan Jan Linered.
Foto: Gunilla Linered

 

 

 

 

 

 

 

 

Östervålagruppen

Strokeföreningens stödgrupp i Östervåla är riktigt aktiv, matlagningsträff och bildvisning från en resa till Israel av och med Leif Lundberg har bl a stått på vårens schema.
Se bilder, Östervålagruppen, foto: Siv Jernhake.

 

Årsmöte i Sala-Heby 2016
Strokeföreningen hade sitt årsmöte på Kaplanen den 24 februari. Den verksamhetsberättelse som framlades för mötesdeltagarna tydde på en livlig verksamhet, bl.a. bad på Sätra brunn. Verksamheten i stödgruppen i Östervåla hade också varit livaktig med olika aktiviteter. Inte minst 10 årsjubileet som vi hade i missionsförsamlingens lokaler med god mat och underhållning av världsklass( åtminstone om man bor i Sala).

 

Styrelsen som valdes var Carina Storås som ny ordförande, kassör Bengt Arnryd, sekreterare Jane Åkerlund, övriga ledamöter valdes Sixten Ringbom och Lars-Evert Oskarsson.
Som styrelsesuppleanter valdes Monica Andersson och Jan Linered.

Vi skall tacka valberedningen för att alla platser blev besatta, ett bra jobb.

I en sådan här förening är det också bra med närstående till strokedrabbade, då det annars kan bli väldigt jobbigt då man har haft en stroke.

Vi hälsar den nya styrelsen välkommen till ett minst lika aktivt år som 2015.

Text: Jan Linered

 

10 års jubileum Strokeföreningen Sala-Heby

 Den 17 oktober 2015 firade strokeföreningen Sala-Heby sitt 10-års jubileum.

 Man hade lånat SMU-gården i Sala till denna högtidsdag.

 De 42 närvarande medlemmarna samt övriga gäster bjöds vid ankomsten på en välkomstdrink av ciderkaraktär.

 När alla hade minglat lite och funnit sig en sittplats tog Jan Linered till orda.
Han var fram till årets årsmöte föreningens ordförande under många år.
Jan hälsade alla varmt välkomna med ett speciellt välkomnande av föreningens förste ordförande Åke Uhlander som tillsammans med sin hustru deltog vid festen.
Jan kunde även hälsa Stroke-Riksförbundets ordförande Sven Andreasson samt Stroke Västmanlands läns ordförande Ove Puisto, varmt välkomna.

Efter detta välkomnande serverades den förbeställda maten bestående av fiskrätt alternativt kött.
Till detta serverades vin eller för de som så önskade bordsvatten/öl.


När maten hade hunnit avsmakas tog Ove Puisto tillfället i akt att framföra sina och länsföreningens gratulationer till föreningen, han drog även lite medlemssiffror gällande länet och uppmanade de närvarande medlemmarna att delta mera aktivt i föreningens arbete, både gällande medlemsvärvning men också i det dagliga föreningsarbetet.
Innebörden var att alla kan bidraga på sitt sätt och efter sin förmåga.
Nu blev det dukning av borden inför kaffe och tårta.
Då tog förbundets ordförande tillfället i akt att framföra förbundets gratulationer, vilket skedde i form av överlämnandet av Stroke-Riksförbundets standar, en orkidé samt en penninggåva.

I samband med kaffe och tårta trädde ”Johnny & Friends” in i lokalen för att underhålla oss. De värmde upp gitarrerna och stämbanden och gav oss sedan en hel räcka ”gamla godingar” från framförallt 60 och 70-talet. De var riktigt trevliga att lyssna på!
När festen började lida mot sitt slut hämtade Carina Storås en samling blombuketter där Åke Uhlander blev förste mottagare, även Sven Andreasson, Ove Puisto och Jan Linered fick blommor.
Denna trevliga dag hade anordnats av: Gunilla Andersson, Carina Storås, Siv Holmudd, Lars-Evert Oskarsson, Lismarie Lindström, Sixten Ringbom och Jane Åkerlund.
Vid det praktiska som dukning och servering deltog även: Birgitta Andersson, Kaj Storås, Kjell Åkerlund.

 

Lite föreningshistorik slutligen hämtad från Jan Linereds minnesanteckningar:
Föreningen bildades 29 mars 2005 i Kaplanens servicehus i Sala. Förste ordförande var som sagts tidigare Åke Uhlander, kassör Jan Linered, sekreterare Jane Åkerlund en funktion hon fortfarande innehar.

 

Medlemsutveckling: Vid årsmötet 2006 hade föreningen 43 medlemmar varav 32 övertogs från länsföreningen.
Vid 2007 års årsmöte hade föreningen vuxit till 50 medlemmar.
Därefter växte föreningen med några medlemmar per år fram till 2012 då föreningen startade en s k stödgrupp i Östervåla.
2013 hade föreningen 113 medlemmar för att vid 2015 års årsmöte vara 126.

 

Text och foto: Ola Kågenäs, Stroke Västmanlands län

 

 

Medlemsmöte i Kaplanen
Den 7 september höll föreningen sitt första medlemsmöte för hösten.

Platsen var för första gången Kaplanen på Drottninggatan 10 i Sala, det nya "föreningarnas hus", som ju flyttats från Fredsgatan där föreningen tidigare höll sina möten.
Carina Storås från föreningens styrelse hälsade alla varmt välkomna!
Mötets huvudattraktion var Arne Nyström som med sin gitarr underhöll de dryg 20-talet deltagare som hade kommit till mötet. Vi fick lyssna till ett knippe visor av Cornelis Vreeswijk, inkl "Hönan Agda", dessutom fick Fred Åkerström och Bellman några visor med i programmet. Efter avtackning med en blomma till Arne blev det fikadags och lite allmänt "snack" runt borden.

Efter själva medlemsmötet hölls ett extra möte med avsikten att få fram en ny kandidat till ordförandeposten i föreningen.

Text, och bilder: Ola Kågenäs, Stroke Västmanlands län


Strokedagen var 2014 förlagd till Östervåla
Den 6 maj höll vi vår Strokedag pga svårigheten att engagera vår huvudattraktion Ronnie Gardiner till den ordinarie strokedagen som egentligen inföll den 13 maj.
Strokeföreningen Sala Heby har en stor grupp på 38 medlemmar i Östervåla, varav många är aktiva.

Vi skulle denna dag starta på torget med information om stroke och vi lyste upp torget med våra gula västar. Tyvärr var det lite dragit, men ej regn, lite sol ibland som värmde. Men mest värmde kaffet och den goda munken som inhandlades, det var det bästa dittills.

På kvällen kl. 18.00 började kvällspasset  i Korskyrkan det var ett besök av Ronnie Gardiner som visade sin rytmmetod. Ca 35 personer hade hörsammat kallelsen, många medlemmar och den med längsta resvägen kom från Fagersta. Intressant när Ronnie berättade om sitt liv när han fick tanken att göra något för människor med funktionshinder, han tänkte då ta sitt liv. Sedan började vi att jobba med rytmmetoden, först visade han att man behövde ej prata för att utöva rytm, den finns där. Svårare blev det när vi skulle klappa i knät, stampa med foten och säga baa eller tim. Det blev lite rörigt där.
Men jag hade förklarat att fokus måste hållas annars är man väck, men kul var det. Det var enligt mångas mening lite svårt att höra Ronnies svengelska och samtidigt förstå och göra rörelserna samtidigt.

Jag får hänvisa till bilderna för att få hjälp med att förstå aktiviteten och roligheten som var. I vilken mån det kommer att bli en uppföljningskurs i höst vet jag ännu ej, men det var lite min ambition med mötet. Väl värt.

Jag vill också på föreningens vägnar tacka för det föreningsstöd vi erhållit från Stroke-Riksförbundet för att kunna genomföre denna dag.

Vid pennan och bakom kameran

Jan Linered

Årsmöte hos Strokeföreningen Sala Heby

 En samling på 18 medlemmar åhörde kallelse och närvarade på årsmötet som hölls i Föreningarnas hus. Birgitta Andersson valdes till ordförande för årsmötet och han sade när punkten kom till styrelsens verksamhetsberättelse att hon tyckte att föreningen varit aktiv under året.
Efter det att styrelsen fick ansvarsfrihet så började personvalen till de olika befattningarna vilket gick fort då valberedningen gjort ett bra jobb:

 

Ordf Jan Linered

 

Kassör Gunilla Andersson

 

Ledamot Sixten Ringbom ( Carina Storås och Jane Åkerlund( sekr) sitter ett år till )

 

Suppleanter Rose-Marie Oskarsson och Monica Andersson

 

Revisorer Jerk Lindh och Leif Karlsson

 

Suppleant Anna-Britt Lindman

 

Till länsföreningens årsmöte Carina Storås och Torsten Andersson

 

Till valberedning omval Lars-Evert Oskarsson, Lismarie Lindström och Siv Holmudd

 

Därefter avslutatdes årsmötet med att Jan tackade för fortsatt förtroende och överlämnade en tulpanbukett till Birgitta Andersson.
Text: Jan Linered

 

Stödgruppsmöte i Östervåla 5 februari

Det är när man varit på något kul som man skall skriva av sig, medlemsmöte i Östervåla där vi lagade lunch, åt den under trevlig samvaro och snackade med varandra. 15 deltagande medlemmar, fläskytterfilé som var lindad i bacon och späckad med soltorkade tomater, pressad potatis, sås och sallad. Till kaffet hembakt rabarberhistoria med vaniljgrädde, smakade mera. Allt supergott. Tänk vad man kan göra för att få folk att må bra. Vivianne Fischer och jag var de som kom från Sala, kunde ha varit fler men det stämde väl inte med tiden. Men trevligt var det.

 

Kolla på deras program under våren, inte dåligt med många bra programpunkter. Se bilder som kommer senare.

 

Vid pennan och bakom kameran Jan Linered.


Julbordet 2013

Vi samlade hela 43 medlemmar och anhöriga till julbordet i Sala på Restaurang Stadsträdgården.
Det var smakprov på julens bord med sill, lax patéer,
skinka, korv och allt. Vid kaffet läste Kerstin Genberg ur Astrid Lindgrens bok om hur det var i Bullerbyn vid julafton och dagarna före. En viss skillnad kunde man se, att vi trots möjligheter så gör vi bara bråkdelen av allt, bara stressar.
Nåväl, det var en uppskattad tillställning som var på lokal och alla skildes med ett God Jul.
Text: Jan Linered, ordförande i föreningen


Möte med musik i Östervåla

Vi var nog ca 15 personer som kom och lyssnade på familjen Zilén som underhöll med sång och musik i Korskyrkan i Östervåla kl 18.00 den 13 november 2013. Familjen består av pappa, en flicka och en pojke, alla spelade och hon sjöng. Vilken röst!
Vi som var med på strokedagen 2012 i Östervåla hade då också förmånen att få höra dem spela och sjunga. Och de blev tingade till 2014 igen då strokedagen skall uppmärksammas igen i Östervåla.
Vidare fick vi höra mamma Carina berätta om sitt äventyr, hon har inte haft en stroke men väl ramlat av en häst och slagit sig så att hon fick en hjärnblödning, som tog uttryck i  bl a afasi och den så vanliga hjärntröttheten. Afasin börjar nu bli bättre. 
Naturligtvis blev det kaffe med smörgås och en underbar kaka hemsnickrad av Lissmarie.
 
En kul kväll att ha i minnet när jag for hem.
Text: Jan Linered

 

Medlemsbrev nr 4-2013

(Nedanstående är inkopierat från medlemsbrev nr 4.)

Puh, sitter i sommarvärmen, sannolikt den varmaste dagen hittills, och
konstaterar att vi snart måste skicka ett medlemsbrev där vi informerar
om sensommarens program. Jag, Jan, tycker att det är för tidigt att tala
om hösten. Sommaren här i Öja har varit enorm, bara sol och värme och
lite regn, kanske 90 mm.
Normalt hade ett litet sommarbrev kommit till er alla, men får nu bli ett litet
kickoff-brev i stället. Det var en intensiv vår med mässa, strokedag och en
start på anhörigträffar. Sedan var jag på en ordförandekonferens, då vart
jag slut. Vi hade också en träff för de som deltagit på dessa träffar, vilket
blev som en liten belöning.
Det hinns inte med några fler kallelser för möten än den 22/8 och 25/9
samt 15/8 och 5/9. Så håll nu reda på detta och Väl Mött!
Bad
Badet i Sätra Brunn börjar den 22 augusti kl. 11.00 som vanligt. Ring
och anmäl Er igen så jag får lite koll på vilka som kommer att bada, då till
mig Jan Linered; 070-560 81 51 eller 0224-16775.
Medlemsmöte
Den 25 september kl 14.00 i Föreningarnas hus kommer vi att ha första
medlemsmötet. Carina Storås kommer att ha en frågesport, typ PÅ
SPÅRET.
Anmälan senast 20 september till Rosemarie Oskarsson, 0224-873 11
eller Jan Linered 0224-167 75.eller 070-560 81 51
Lokal: Föreningarnas Hus, Brunnsgatan 16 A, Sala
Boule
Boule i Östervåla 15 augusti och 5 sepember.
Plats: Bakom ishallen i Östervåla.
Anmälan till Lismarie Lindström för fikat, 0292-400 91, 0730-710 509.
Planer finns på en Ålandsresa, men mer om detta i nästa utskick.

Utflykt med Östervåla gruppen inom Sala Heby föreningen

 

Onsdagen 22 maj var det påbud om resa från Östervåla till Gysinge, där vi skulle äta lunch och titta på vitsipporna. Väl efter lunchen, kalops med potatis och rödbetor och blåbärssoppa till efterrätt, det regnade lite, det blev en tur till naturrummet. Alldeles utanför fönstren rinner dalälven och det är vackert värre. Detta ställe är väl värt ett besök för alla. Man beskådar fiskar, fåglar, växter, ser på film och läser om kolmilor och fäbodar som var vanligt i dessa trakter. Betänk alla bruk som finns i Uppland. Detta naturrum ingår i Färnebofjärdens nationalpark, (goggla på Färnebofjärdens nationalpark), så får du veta mer om parken. Det är myggvarning men inte igår, inte en enda såg jag. Efter detta besökte en del krokiga smedjan, en shop med fina hantverksgrejer, medan jag och Bernt och Börje var in i den gamla smedjan som finns kvar sedan bruket var igång. Sedan tog dagen slut och vi skildes åt lite trötta och glada.

 

 

 

Sala den 23 maj 2013

 

Vid pennan och bakom kameran

 

Jan Linered


Strokedagen 14 maj
Då har vår förening ännu en gång deltagit i uppmärksammandet av den Internationella Strokedagen.
För vår del började dagen på torget i Sala kl 11.00 där vi delade ut AKUT-kort och andra trycksaker samt gjorde reklam för kvällens föreläsning i Pingstkyrkan med Annelie Heikenborn Torsfeldt, se mer om henne i tidningen Stroke Kontakt nr 4 - 2012.
Tyvärr kom det endast ca 25 personer till föredraget kl 18.00, de som kom fick lyssna till en ung kvinna med mycket vilja och energi. Hon bestämde sig efter sin stroke att hon skulle ha som mål att springa Tjejmilen, något hon också lyckades med!
Efter föredraget blev det en hel del samtal med de besökare som ändå kom och förhoppningsvis leder det till nya medlemmar i vår förening.
Slutligen blev vi av med många broschyrer och trycksaker under dagen om om bara några läses är mycket vunnet.
Grundtext: Jan Linered, (redigerad av Ola Kågenäs), foton från torget: Jane Åkerlund

Årsmötet 2013
Nu är det nya tag efter årsmötet! Jan Linered tackar för förtroendet att vara ordförande för ytterligare ett år.

Styrelsens sammansättning efter valen:

Jan Linered, ordförande

Carina Storås, vice ordförande
Gunilla Andersson, kassör
Jane Åkerlund, sekreterare
Sixten Ringbom, ledamot
Ros-Marie Oskarsson, ersättare
Monica Andersson, ersättare

Då kör vi vidare med ett förhoppningsvis bra verksamhetsår där vi i år bl a ska deltaga vid Salamässan 25-26 maj se, "På gång!"


Medlemsutveckling

Här kommer vår förenings medlemsstatistik fr o m 2008:
(Siffror per den 31 december varje år)

2008: 61, 2009: 67, 2010: 77, 2011: 93 samt 2012: 113

Hjälp oss att bli ännu fler i föreningen, är din make/maka alt sambo eller barn medlem?

Det är ju inget krav på att ha haft en stroke för att bli medlem. Det går alldeles utmärkt att bli en stödmedlem till föreningen.
Medlemsavgiften/år är endast 215:- för medlemskap med tidningen Stroke Kontakt som utkommer med 4 nummer per år och innehåller många strokerelaterade berättelser samt ny forskning. Är ni fler i familjen som vill bli medlem så är kostnaden endast 140:- för medlemskap utan tidning. Av medlemsavgiften går halva beloppet till vår lokalförening. Ta kontakt med någon av oss i styrelsen så hjälper vi till med registreringen och hanteringen med inbetalningskort.


Julbord på Lilla Gömman, Sala
Den 8 december samlades hela 38 personer från Strokeföreningen Sala Heby på Lilla Gömman i Sala för att tillsammans äta ett traditionellt julbord. På julbordet fanns allt man önskade för att bli rejält mätt och stämningen var mycket hög. Efter att alla hade ätit klart och innan vi bröt taffeln så önskade föreningens ordförande Jan Linered och hans styrelse alla en God Jul och Ett Gott Nytt 2013! Se "Vimmelbilder" under Julbord 2012.
Text: Jan Linered och Jane Åkerlund, foto: Kjell Åkerlund.

 

Höstavslutning för boulen Den 29 november samlades medlemmar ur Strokeföreningen Sala-Heby vid Föreningarnas hus kl 13 för samåkning ut till Svepnäs boulhall, en f d ladugård. Vi var ca 15 personer som tog oss dit med bilarna. Eftersom det inte var första gången vi var där så kändes det ganska hemvant. Väl på plats delade vi upp oss i fyra lag som spelade två mot två. Som ni kan se av bilderna under "Bilder" så blev det spännande. Några som inte kunde spela för dagen satt och tittade på och vara sociala, liksom vi övriga. Sedan blev det då dags för fika med Stinas goda bröd, naturligtvis hembakt. Först en god macka därefter en Budapestrulle, aaahh vad "smarrigt"! Lägg märke till fotot på den specialgjorda käppen som gör det möjligt för rörelsehindrade att ändå delta i spelet även om man har svårt att böja sig till marken.

Text och foto: Jan Linered

 

Melodikrysset i Östervåla
Den 7 november var jag på plats hos stödgruppen i Östervåla för att återigen ordna ett Melodikryss som var gjort av Sven Wiklund, ett lagom svårt kryss. Det var totalt 18 personer som samlats i Korskyrkan, mycket kul. Efter rättningen av krysset bjöds det naturligtvis på kaffe med bröd och en massa annat smaskigt som vanligt vid träffarna i Östervåla! Det var en god samvaro med många skratt inblandade, det var enligt stödgruppens ledare, Lismarie Lindström, två nya deltagare med vid denna träff och jag är övertygad om att de kände sig välkomna.

Text: Jan Linered
Foto: Jane Åkerlund

 

Vårutflykt

 Strokeföreningen Sala Heby´s vårutflykt den 31 maj gick till Bengt och Iréne Carlbinder. Han gjorde miniatyrmaskiner, främst traktorer och redskap till dessa i skalenlig modell. Vi blev 25 medlemmar som i samordnad transport gjorde resan till Västerfärnebo i hällande regn, men vad gjorde det? Inget, vi var ju under tak. Vilket handarbete! Ca 400 timmar tar det att göra en traktor. T.o.m. hjulen gjordes för hand och smutsen på maskinerna och lampan på bakskärmen som alltid var trasig: så var det här också. Helt otroligt, måste ses för att fatta. Bengt hade naturligtvis mycket att berätta om maskinerna och sina minnen från när han använde lika fast större i sitt jobb som bonde och dräng.

Efter detta var det kaffe i trädgården, nej det blev inne i huset då allt var blött, men nu syntes en sol. Det var dukat överallt, men tänk vad trevligt det blir när alla kommer nära varandra och kan skratta och vara glada. Vi fick också bese en mängd små konstverk som Bengt hade gjort tidigare. Utav svetstråd hade han gjort figurer och fåglar mm.

 

Efter ett tag så bröt vi upp, men innan dess överlämnades en ampelblomma och en liten gåva till sommaren som tack för besöket och kaffet.

 

Naturligtvis är Iréne medlem i föreningen och hon badar med oss varje vecka.

 

Vid pennan och bakom kameran var Jan Linered.

 

 

Strokedagen 2012
Nu skall jag berätta om en mycket rolig dag, strokedagen 2012 som strokeföreningen Sala Heby uppmärksammade i Östervåla. För ett år sedan startade processen att starta upp en stödgrupp. I år förlade vi vår strokedag dit. Den föregicks av planering av tidningar; Sala Allehanda, UNT, Flygbladet Västra Uppland, radio P4 Uppland, ambulansbesök massiv affischering och inte minst en mängd positiva medlemmar i Östervåla. Ove Puisto, ordförande i Strokeföreningen Västmanlands län var  också med. Program; på torget mellan 11.00 och 14.00, sedan paus till 18.00 då vi fick besök av Andreas Terént som pratade om rehabilitering. Lite sång och musik fick vi också av Beatris Zilén och hennes bror och pappa, vilken "pipa" av en 12 årig flicka. Hon fick en bunt broschyrer med sig till sina klasskompisar. Ove och Lismarie Lindström (stödgruppens ledare) var helt fantastiska på att skaffa nya medlemmar, 15 stycken blev dagens resultat. På torget och efter föreläsningen vid kaffet, vilken anda, alla pratade och stämningen var hög, vilken fin avslutning på en lång och rolig dag i vackert vårväder.
Se bilder från dagen under "Bilder" i Östervålas mapp.
Text: Jan Linered, ordförande i Strokeföreningen Sala-Heby

Årsmötet 15 februari
Vid årsmötet omvaldes hela styrelsen för ytterligare en period vilket innebär att Jan Linered är föreningens ordförande för ytterligare ett år. Ett förtroende som han i senaste medlemsbrevet tackar medlemmarna för.

Styrelsen i sin helhet med telefonnummer:
Jan Linered, ordförande 0224-167 75
Gunilla Andersson, kassör 0224-173 92

Jane Åkerlund, sekreterare 018-432 00 47

Sixten Ringbom, ledamot 0224-241 44

Vivi-Ann Fischer, ledamot 0224-121 84

Barbro Myrberg, ersättare 0224-134 97

Rose-Marie Oskarsson, ersättare 0224-873 11

Du finner mobilnummer och e-postadresser till några av styrelseledamöterna under "Om Sala-Heby"


Stödgruppen i Östervåla
Medlemmarna i Stödgruppen i Östervåla håller igång rejält. Den 25 januari hade man en träff med "Melodikrysset" med deltagande av bl a Jan Linered, föreningens ordförande från Sala. Han hade med sig fler personer från Sala till träffen, se bilder under Östervåla-mappen.
Den 8 februari hade gruppen en gemensam sopplunch i Korskyrkan. Nästa evenemang är föreningens årsmöte den 15 februari i Sala. En aktivitet som det finns möjlighet att få deltaga i är vattengymnastiken i Sätra Brunn, finns intresse i Östervåla kontakta då Birgitta Eriksson 0292-71022.

 

Stödgruppsträff med matlagning Här följer ett minireportage från stödgruppen i Östervålas senaste träff  den 10 november som gick i matens tecken. Gruppen träffades som vanligt i Korskyrkan där man först hjälptes åt att bereda mat samt tillaga den. Sedan med god aptit hjälptes mat åt att äta upp densamma. Detta med en gemensam lunchträff kom deltagarna överens om att det ska ske fler gånger. Med vid träffen var även en reporter från Uppsala Nya Tidning (UNT) som skrev om stödgruppens verksamhet. Mycket positivt att tidningarna sprider sådan information!

Boulspel på Svepnäs Boulbanor
Här följer ett sammandrag från Sala-Hebys utflykt till Svepnäs Boulbanor skrivet dagen efter utflykten;
Nu är det dagen efter den stora utflykten till Svepnäs boulbanor. Vi var 17 personer som deltog och min uppfattning var att alla hade kul, dels vi som spelade och några som valde att vara åskådare. Innan spelandet började fikade vi och åt av Stinas på morgonen bakade styckebröd som hon nu hade stoppat med skinka och ost och därpå en ljuvlig toscakaka, precis som mammas.
Mitt, Jans lag, bestod  å ena sidan av Sixten, Torsten och Vivianne och till motståndare hade de Åke och Britt-Marie och mig. Striden var hård och tog lång tid, då vi bara fick några poäng  var växelvis, men till slut vann motståndarna. Så vi har revanschen kvar och det blir säkert en sådan. På de andra banorna vet jag inte hur det gick, men de var klara före oss, dvs mer poäng per spel.
Sedan får bilderna själva tala om koncentration, spänningen, glädjen och en fin samvaro.
Text och foto: Jan Linered

Stödgruppsmöte i Östervåla
Vid den senaste stödgruppsträffen i Östervåla som ägde rum den 21 september kom det glädjande nog ett antal personer som tidigare inte har varit med.
Vid träffen pratade man om kommande aktiviteter inom gruppen, spela boul var ett av önskemålen.
Tanken finns även på att bjuda in någon föredragshållare.
Ett annat ämne som kom upp var att man i framtiden ska dela upp sig i en "drabbadgrupp" och en anhörig d:o vid träffarna detta eftersom de anhöriga har sina bekymmer som kan vara skönt att få ventilera tillsammans med andra i samma situation. Detsamma gäller ju även de som har haft en stroke.
Nästa träff blir den 10 oktober.
Kontaktpersonen i Östervåla heter Lismarie Lindström, tel 0292-400 91 eller 0730-71 05 09.

 

Stödgruppsmöte i Östervåla Den 24 augusti hade stödgruppen för strokedrabbade och deras anhöriga sin andra träff i Korskyrkan i Östervåla.
Varför startar vi då en stödgrupp?
Det finns så många frågor att lyfta när någon i familjen har fått stroke, hur man fungerar eller inte fungerar. Läkemedel, rehabilitering som är så olika, svårt med logoped, ingen träning.
Vad man kan konstatera är att akutvården oftast fungerar bra, men sen börjar problemen. Det finns en slogan från Hjärnkraft som lyder "ett räddat liv ska också levas"
Vad man kommer att göra vid dessa träffar i stödgruppen är att ge varandra stöd och gemenskap.
Det blir upp till gruppen att fundera över vad man vill göra och hur.
Att alla skall kunna vara med är viktigt oavsett om man är rullstolsburen eller ej, om man pratar dåligt (afasi) eller har andra funktionshinder.
Nästa träff är planerad till den 21 september kl 18.00 i Korskyrkan.
Kontaktpersonen i Östervåla heter Lismarie Lindström, tel 0292-400 91 eller 0730-71 05 09.

Intresserade kan även ringa Strokeföreningen Sala/Hebys ordförande Jan Linered
tel 070-560 81 51.


 

Ett litet sommarbrev efter en lång vinter
Först vill jag tacka alla för ett nytt förtroende som ordförande för 2011.
Lördagen den 7 maj var styrelserna för de lokala strokeföreningarna samlade i Hallstahammar för en återträff sedan träffen i december. Två personer från Karlskoga folkhögskola var där och berättade om sin kurs för personer med afasi. Mycket intressant, jag hade aldrig hört talas om det. Det var kurser från någon vecka upp till sex terminer. Man gjorde det vi gör på ett dagrehab fast intensivare och mycket mer specialinriktat. Om någon vill veta mer hör av er.
Vidare pratade vi mycket om s k stödgrupper, något man kan bedriva på sin egen ort, då kanske resor till Sala blir långt och påfrestande. I Strokeföreningen Västra Mälardalen har flera sådana grupper redan startat och nu senast även en i Hallstahammar. Man skulle kunna säga att vår medlemsträff i Sala är en form av stödgrupp. En sådan grupp har vi nu startat i Östervåla den 13 juni. Läs mer från Östervåla-träffen efter detta sommarbrev.

Våren och försommaren kom med en väldig fart (förmodligen som förra året men det har glömts).
Allt är grönt. Vi hade kursavslutning i Sätra Brunn på vattengympan och vi har tittat på älgar. Vi har fått lyssna på prästen Peter Gergerly om hans jobb på fängelset i Sala. Älgutflykten till Gårdsjö gjorde vi den 28 maj. Om man inte fick se älgar fick man pengarna tillbaka. Ingen risk. Vi fick se och ta på dem, och se två veckor gamla kalvar, Linus och Linnea. Denna park är unik i landet, då man åker ut bland älgarna på en specialbyggd kärra.En riktigt fin upplevelse. Bilder finns under "bilder" här på hemsidan.
Nu hoppas jag och styrelsen att ni alla får en bra sommar med avkoppling från den hårda vardagen och vi startar någon gång i höst med ett besök hos Iréne och hennes man Bengt som gör jordbruksredskap i miniatyrskala. De bor i Västerfärnebo, men efter utflykten till älgparken blir detta en "västanfläkt".

Ha nu en skön sommar!

Jan Linered

_____________________________________________________________________________

Stödgrupp startad i Östervåla

Den 13 juni träffades totalt 17 personer i Korskyrkan i Östervåla för att dra upp riktlinjerna för en stödgrupp på orten. Initiativtagaren till en stödgrupp i Östervåla, Lismarie lämnade sina önskemål om strokeverksamhet i Östervåla till Stroke Sala/Hebys ordförande Jan Linered i samband med strokedagen den 10 maj. Jan lovade att återkomma till henne, vilket han gjorde, något som ledde till denna första träff redan i juni. Jan Linered läste först upp riktlinjerna för en stödgrupp framtagna av ordföranden i Stroke Västmanlands län, Ove Puisto. Därefter följde ytterligare information av både Jan och Ove. Efter kaffe och smörgås samt kaka pratade deltagarna ihop sig om fortsättningen, för en fortsättning på detta var alla rörande överens om att man ville ha!

Ett datum togs fram för nästkommande möte, det blev beslutat att man ska träffas den 24 augusti kl 18.00 i samma lokal. Under sommaren ska man försöka att intressera fler strokedrabbade med anhöriga genom mun till mun metoden.
Text och foto: Ola Kågenäs

 

Älgsafari Den 28 maj samlades medlemmar i Strokeföreningen Sala/Heby vid föreningarnas hus på Fredsgatan för vårutflykt.
Här följer en sammanfattning gjord av Jan Linered, föreningens ordförande;
Detta kan man kalla utflykt. Gårdsjö älgpark i Morgongåva, Heby kommun. 20 st medlemmar varav två med Permobil, trotsade svårigheterna, svalt väder med risk för regn, men det blev uppehåll. Det var älgvarning och älgar var det inkl två kalvar endast två veckor gamla.Oh vad söta och så tama. Medan kon åt foder lekte guiden Leif Lind med kalvarna. Första nätterna som kon kalvar så sover Leif med älgarna för att kalvarna ska präglas av honom. Resan ut i geografin, alltså hägnet varade i drygt en timme. Det var 120 personer totalt med på denna tripp, men vår grupp inom strokeföreningen hade en vagn för oss själva och ALLA kunde vara med. Det fanns australiensare med så det blev guidning både på svenska och engelska. Leif var mån om att alla fick se och ta på älgarna och känna på tjurarnas hornsom den här årstidenär mycket varma då mycket blod flyter igenom för att hornen växer. Se bilder brån älgsafarin under "bilder".
Du kan se mer information om Gårdsjö Älgpark på: www.gardsjoalgpark.se

 

Internationella Strokedagen 10 maj 2011
Nu är det gjort med bravur, sammanfattar Jan Linered, föreningens ordförande.
Vad det handlar om ärden Internationella Strokedagen som uppmärksammades genom ett föredrag med rubriken "Fysisk aktivitet efter en stroke", genomförtav med. dr, leg sjukgymnasten Ann Hammer från Örebro Universitetssjukhus. Föredraget hölls i Pingstkyrkan i Sala med start kl 18.00. Här följer resten av Jan´s sammanfattning. "Trots det urvarma vädret satt det cirka 30 åhörare och lyssnade. Vi fick lära oss att det var bara att träna på, men lyssna på kroppen. Även vila måste man vilket är en bit av tränandet."
Efter föredraget fick föreningens Jan en förfrågan från personer boende i nordöstra hörnet av Heby kommun om inte föreningen kunde förbarma sig lite över dem. "Tack vare vårt samarbete inom Västmanlands län lovade jag att vi ska försöka att starta en "stödgrupp" där, så det är bara att köra på" säger Jan. Även Ola Kågenäs idé om stödmedlemskap gjorde att vi fick ett antal nya medlemmar.
Kul dag, men varje år blir jag mer och mer nervös över att något inte kommer att fungera, men det gör det säger Jan som avslutar med: "Tack alla ni som var med från styrelsen och övriga."

<- På gång |  Bilder ->